sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Leipomusten laakentumisilmiö

Tein toisen kerran jo tätä hyvää pataleipää (kommenteista ohje). Nyt laitoin vähän myös porkkanaraastetta sekaan. Jauhoina oli sitä sun tätä - gluteenitonta. Pinnasta tulee kivan rapsakka, sisältä pehmeä ja ei tunnu haperoituvan.....
Ja niin - ohjeessa on rautapata, mutta se on mökillä - googlettelin sitten käykö esim. Kokki-pata ja sillä siis olen nyt tehnyt - ja jos ei sitäkään ole, niin esim. kannellinen teräskattilakin menee...

Nooooo,,,,sitten kun aloin tekemään sitä, niin mitä sitä uunia lämmittämään vain tämän takia - minulla oli eilistä tekemääni perunamuusia (poika kun halusi lihapullia ja perunamuusia) sen verran, että teinkin saman tein "taviksille" perunarieskasia - ja kun ei ollut hiivaleipäjauhoja, niin laitoin mitä oli - ruisjauhoa, vehnäjauhoa,,,,,

Nooooo, sitten muistin, että olin ostanut omenoita enkä ollut kaikkia syönyt - siitäpä tuli hyvä omenapiirakka - ja kun en voinut käyttää vatkainta (poika nukkui vielä), niin tein tämän suolaisen piirakan pohjalla - sen olen saanut siskoltani Eilalta: 
Pohja:
2dl jauhoja, glu
1tl leivinjauhoja
100g marg. Tai voita
0,5dl vettä
Sekoita jauhot, nypi pehmeä rasva jauhojen joukkoon murumaisekai  seokseksi, lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele vuoan pohjalle ja reunoille-
Ja kun ei oikein ollut kermaviilejä ja muita, niin laitoin vähäisen määrän jämärahkaa jne....kanelia, sokeria....jäätelön kera oli NAM!






Että silleen tämän päivän laajennusilmiö tapahtui - paisui kuin pullataikina, ilman pullaa....Leppoisaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

1 kommentti:

Marjut kirjoitti...

Minäkin olen kokeillut kerran pataleipää (kokkipadassa) ja tuli yllättävän hyvää. Teen toistekin, kun vain muistan.