maanantai 19. marraskuuta 2012

Keskisuomalainen-lehdessä  oli seuraava mielipidekirjoitus su 18.11. lehdessä :

Valviran tutkittava lastenpsykiatrian osaston tapahtumat
Pertti Utriainen
Entisenä Haukkalan sairaalan työntekijänä olen seurannut niitä muutoksia, joita on tehty Keski-Suomen sairaanhoitopiirin lastenpsykiatriassa.
Tuleva oli aistittavissa jo 1,5 vuotta sitten lastenpsykiatrian uuden ylilääkärin valintaprosessissa, jossa pätevämpi ja kokeneempi hakija ohitettiin tylysti. Tämän jälkeen mitään hyvää Keski-Suomesta ei olekaan kuulunut.
Lastenpsykiatrian hoitomuotoja on vähennetty, vaikka muualla maassa niitä käytetään niin erikoissairaanhoidossa kuin yliopistollisissa keskussairaaloissa.
Keski-Suomen keskussairaalan lastenpsykiatrian johdon mukaan hoitomuotoja on haudattu, koska ne eivät täytä erikoissairaanhoidon kriteerejä. Ja mikä kamalinta, jotkut ovat voineet aiheuttaa lapsille jopa mielihyvää.
Keski-Suomessa lopetettuja hoitomuotoja käytetään ainakin HUS:n vaikutusalueella.
Työmuotojen moninaisuus vastaa myös lasten erilaisiin psykiatrisiin ongelmiin. Hoitotieteessä ymmärretään, että myönteisyys ja mielihyvä toimivat myös parantavana elementtinä, mutta lääketieteellinen näyttö mielihyvältä puuttuu, vai puuttuuko?
Keski-Suomen sairaalajohto on julkisuudessa väittänyt, että aiemmat lastenpsykiatrian hoidot olisivat vaarantaneet potilasturvallisuuden.
Käsittääkseni työntekijöiden aikaa Keski-Suomessa on kulunut ja kuluu yhä johdon määräyksestä vanhojen papereiden tutkimisessa, jos sieltä löytyisi jotain aiempia virheitä.
Tämmöiseen Keski-Suomessa on kyllä aikaa. Eikö tämä vaaranna potilasturvallisuutta ja hidasta hoidossa olevien lasten ja perheiden tutkimusta ja hoitoa?
Valvira on Suomessa näitä asioita tutkiva instanssi. Toivon, että Valvira tutkisi Jyväskylän viimeaikaiset tapahtumat tarkoin.
Sairaanhoitopiirin hallitus voisi jo herätä ja nähdä, mitä vahinkoa on tapahtunut ja kuinka kauan kaiken korjaaminen vie. Jo sen tiedon ja taidon määrä, joka Keski-Suomesta on lähtenyt, pitäisi herättää päättäjät

Ei kommentteja: